Málnavirág Ökotanya

Vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök a fenntartható kertből

Így ültesd ki fagyok után a paradicsomot!

Legalább egy hónapja mindenki azon pörög, mikor lehet már kiültetni a paradicsomot, paprikát, cukkinit, uborkát? Jó hír, lassan itt az ideje! Szoktatni már lehet őket napközben, nehogy túl nagy sockhatás érje őket kiültetésnél!

 

Ha az ország déli részén laksz, akkor már esélyes hogy az elkövetkezendőkben nem megy 10 °C alá a hőmérséklet, északabbi országrészben azonban érdemes megvárni a fagyosszentek utáni hétvégét (Pongrác, Szervác, Bonifác neve napja után ;) ) Mindenképpen várd meg azt, hogy már nem megy éjszaka 5 °C alá a hőmérséklet, ugyanis ez alatt a paradicsom (és a többi melegkedvelő palánta) tönkremegy. Állandó 10 °C esténként a legideálisabb. Ha mégis most azonnal kiültetnéd, akkor figyelj oda, védekezz fóliával, pet palackkal egy-egy hüvösebb estén. A kiültetés mikéntjéről nézd meg a videót!

 

Ha már virágokat akar hozni ültetésnél érdemes lehet ezeket lecsípni, hogy a gyökeresedésre koncentráljon, de nem tragédia az sem ha rajta hagyod. 

 

Paradicsomültetésre fel! Amint az időjárás engedi ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermelyiokokert.blog.hu/api/trackback/id/tr116523168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2021.05.06. 11:17:25

Teljesen hiteltelen állítás hogy éjszakai 5 fok alatt bármi baja lenne a palántáknak, fagypont felett nem lesz semmi bajuk.
A paradicsom még néhány tized mínuszt is kibír.

Málnavirág Ökotanya 2021.05.06. 12:38:35

@clemens: növekedésven és fejlődésben viszont megállnak. Igen, ha el is fagy újra hajthat ha türelmesek vagyunk, de ha már hetek, hónapok óta nevelgetünk, szeretgetünk egy palántát, szerintem nem érdemes kockáztatni. 5 fok alatt nem fog tudni fejlődni. De persze palánta és palánta között is van különbség, az erősebb palánták valószínűleg többet kibírnak. Saját tapasztalat, hogy áprilisban nem érdemes próbálkozni. Nekem is sok munkám veszett már így oda, mert nagyon lelkes voltam, nagyon akartam, és hiába volt fólia alagút, hiába védtem, óvtam, többszöri kiültetésem ment tönkre. Szóval igen, lehet hogy 5 fok alatti hőmérsékletet még kibír, de pl ha nálunk éjszaka 4 fokot mondanak, van hogy fagy is, nagyon szeszélyes az időjárás. Nem jobb biztosra menni mint utólag fogni a fejünket??

Málnavirág Ökotanya

Fontos számunkra, hogy ne csak mutatós, de vegyszerektől mentes, egészséges zöldségeket és gyümölcsöket tegyünk le családunk elé az asztalra. Emellett fontos szempont a fenntarthatóság is, hogy minél jobban csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, és az így megszerzett tapasztalatokat és tudásunkat átadjuk nektek is!

Friss topikok

süti beállítások módosítása